Våra experter från Falun förklarar hur en värmepump fungerar

Vill du sänka dina uppvärmningskostnader för din fastighet och samtidigt få ett jämnt inomhusklimat, även under kallare dagar, kan du välja att installera en värmepump. Här får du en beskrivning från våra experter i Falun om hur en värmepump fungerar.

Idag har över en miljon villaägare valt att installera en värmepump då det dels är en lönsam investering men även bidrar till en bättre miljö. Det finns flera olika värmepumpar att välja mellan dock passar bergvärme eller jordvärme bäst för fastigheter som ligger belägna i mellersta eller norra Sverige. Vill du få hjälp med att installera en värmepump i Falun eller Leksand kan du kontakta oss på Ljungs VVS i Hofors för mer information om hur vi kan hjälpa dig.

 

Så här fungerar en värmepump enligt experter från Falun

Ligger fastigheten belägen i mellersta eller norra Sverige bör man välja en värmepump som hämtar energi från ett berg eller från jorden. Detta för att få ett jämnare inomhusklimat även då det råder kalla vintrar. Bergvärme och jordvärme klarar av att värma upp fastigheter även då temperaturen stiger nedåt 20 minusgrader och mer, till skillnad mot en luftvärmepump, som lämpar sig bättre i södra Sverige.

 

Installera bergsvärme

Många väljer att installera bergsvärme då det finns gott om lagrad solenergi djupt ned i berget. Man behöver först borra ett hål ned till berget, vilket ofta kan vara mellan 100-200 meter djupt. Därefter för man ned en slang som fylls med ett köldmedium som flödar till berget där det värms upp av den lagrade solenergin och sedan pumpas upp till värmepumpen.

 

Köldvätskan kokar redan vid låga temperaturer vilket innebär att värmepumpen snabbt kan ta tillvara energin och värma upp vattnet i ett vattenburet värmesystem. Det vattenburna värmesystemet kan anslutas till värmeelement och varmvatten men även användas för värmegolv.

 

Använda sig av jordvärme

Jordvärme fungerar exakt på samma sätt som bergsvärme, enligt beskrivning ovan, med den skillnaden att man inte behöver borra något djupt hål. Istället läggs en rörslinga cirka 0.5 - 1 meter under marken där köldmedium i slingan värms upp av den solenergi som lagras i jorden. Det krävs dock en fri markyta på minst 400 kvadratmeter för att klara av att värma upp en normalstor villa.

 

Låt våra montörer från Falun och Leksand installera din värmepump

Om du vill få hjälp med att installera en värmepump i Falun eller Leksand kan du vända dig till oss på Ljungs VVS i Hofors som är proffs på installation och service av värmepumpar och andra tjänster inom VVS. Du kan använda formuläret på sidan för att boka ett kostnadsfritt möte för en diskussion kring din investering i en värmepump. 

Kontakta gärna våra experter på värmepumpar från Falun

Ska du installera värmepump i Falun eller behöver du hjälp med andra arbeten relaterade till VVS? Då är du varmt välkommen att kontakta oss för ett gratis hembesök där vi kollar på vad just du behöver!